We hoeven niet te weten wie je bent!

We willen alleen maar weten hoeveel mensen onze website bezoeken. Maar als je wilt kun je dat weigeren.
Lees hier meer over onze cookies.

"Er is geen simpele oplossing om meteen als een blok in slaap te vallen. Maar beter slapen kan wel."

Slecht slapen is schadelijker dan je denkt

Slecht Slapen Maar weinig dingen zijn zo fijn als een nachtje goed doorslapen. Helaas is ‘slapen als een roos’ voor veel mensen helemaal niet zo vanzelfsprekend. Tegelijkertijd is het wel van groot belang voor onze gezondheid. Op Wereldslaapdag is er daarom veel aandacht voor deze o zo gezonde bezigheid.

Slecht slapen kan leiden tot depressies

Wereldslaapdag is in 2008 in het leven geroepen door de World Association of Sleep Medicine (WASM). Het idee hierachter is om mensen meer bewust te maken van de fysieke en mentale gevolgen van slecht slapen. Die zijn namelijk ernstiger dan we ons realiseren. Zo schreef psychofysioloog Eus van Someren in NRC dat slaapproblemen structureel onderschat worden. En dat terwijl slapeloosheid volgens van Someren de grootste risicofactor is voor het ontstaan van depressies.

Maar niet alleen om depressies te voorkomen is het belangrijk dat we voldoende slapen. Zo is onze nachtrust ook van invloed op ons gewicht en allerlei lichamelijke kwalen, schrijft Elsevier. Door goed slapen onthouden we dingen bovendien beter en zijn we emotioneel stabieler.

Ruim de helft Nederlandse bevolking kampt met slaapgebrek

Maar liefst 64 procent van de Nederlanders voelt zich ’s morgens niet uitgeslapen en 83 procent zegt door slaapproblemen soms minder of slecht te presteren op school of werk. Dat concludeerde het Fonds Psychische Gezondheid vorig jaar na uitgebreid onderzoek.

64 procent van de Nederlanders voelt zich 's ochtends niet uitgeslapen

Heb je gedurende minstens drie maanden moeite met doorslapen en inslapen en voel je je nooit uitgerust? Dan heb je waarschijnlijk last van slapeloosheid. Volgens het MIND is slaapgebrek voor zo’n tien procent van de Nederlanders een langdurig en ernstig probleem.

Animatievideo uit de module 'Beter Slapen'

Aan slaapproblemen kun je iets doen!

Maar: er is iets aan te doen. Slaappillen zijn zeker niet de enige optie. Annemieke van Straten, hoogleraar Klinische Psychologie aan de VU, heeft onderzocht dat huisartsen beter cognitieve therapie dan medicijnen kunnen voorschrijven. In een eerder interview legt ze aan Minddistrict uit waarom.
Lees het interview hier

Pak je slaapprobleem samen met andere klachten aan

Ehealth modules of een dagboekapp kunnen een goede aanvulling zijn op de behandeling. Ze zijn toegankelijk en sluiten aan op jouw behoeften. Met online modules kun je slaapproblemen bovendien gemakkelijk samen met andere klachten aanpakken. Slaapproblemen en andere problemen, zoals piekeren of somberheid, kunnen elkaar immers beïnvloeden.

Dat ondervond ervaringsdeskundige Suus ook: 'Ik voelde me continu gespannen en kreeg daardoor slaapproblemen. Het feit dat ik slecht sliep, maakte mij alleen maar gespannener en angstiger.' Suus volgde daarom, naast haar gesprekken met de psycholoog, tegelijkertijd de module Gegeneraliseerde Angst en ze hield een slaapdagboek bij in de dagboek app.

Minddistrict voor beter slapen

Er zijn diverse trainingen, dagboeken en andere ehealthonderdelen in ons platform en mobiele app die mensen helpen om beter te slapen. Bekijk bijvoorbeeld de module Beter Slapen en het dagboek Slapen.

Slecht slapen illustratie

Voor mensen met chronische pijn en niet-aangeboren hersenletsel bestaat er een gespecialiseerde slaapmodule.

Wil je meer weten over ehealth bij slaapproblemen? Of ben je hulpverlener en wil je gebruik maken Minddistrict?
Neem contact met ons op