We hoeven niet te weten wie je bent!

We willen alleen maar weten hoeveel mensen onze website bezoeken. Maar als je wilt kun je dat weigeren.
Lees hier meer over onze cookies.

Nieuws & Blogs

Cliëntervaringen: 'Met ehealth snel concreet aan de slag!"

Cliëntervaringen

Sinds een paar jaar maakt GGZ inGeest gebruik van ehealth via het platform van Minddistrict. Zo werd in 2013 videobellen voor het eerst ingezet bij onder andere de EPA-doelgroep: mensen met een Ernstige Psychiatrische Aandoening. Vanaf 2014 krijgen cliënten tevens online behandelmodules aangeboden. Er zijn inmiddels dus al heel wat cliëntervaringen opgedaan.

GGZ inGeest sprak een cliënt die gebruik maakt van online behandelmodules en videobellen en vroeg naar haar cliëntervaringen. In verband met privacy is de naam van de cliënt in dit interview gefingeerd.

logo ggz ingeest

‘Voorwaarde is dus wel dat je je echt actief inzet'

‘Het voordeel van online behandeling is dat je zelf echt actief je problemen aanpakt met duidelijke oefeningen. Zo kom je snel tot de kern van het probleem en kun je ook echt zelf iets doen. Dat werkt prima voor mij.’ Karin is 33 jaar en sinds 2006 in behandeling. Sinds enige tijd gebruikt ze daarbij ook videobellen en online behandelmodules. ‘Bij mij staat de laptop altijd op tafel. Ik gebruik hem dagelijks en je mag me dus gerust een ervaren gebruiker noemen.’

‘Ik volg de modules in beweging komen en positief zelfbeeld. Die bestaan zoals alle behandelmodules uit een aantal concrete en duidelijke opdrachten. Dat vind ik een groot voordeel van deze vorm van behandeling: je pakt je probleem echt actief aan met concrete oefeningen.' Karin ging vanaf het moment dat ze de beschikking had over ehealth er serieus mee aan de slag. 'Na een paar weken merkte ik echt resultaat. Voor mijn gevoel heb ik met een paar opdrachten van de online behandeling meer resultaat bereikt dan hiervoor met jaren praten.’

‘Voorwaarde is dus wel dat je je echt actief inzet. Er wordt een beroep gedaan op je discipline en dat is soms best moeilijk. Belangrijk is daarom denk ik wel, dat je steeds de voortgang met je hulpverlener blijft bespreken. Anders loop je het gevaar dat je de module niet afmaakt.’

'Smartphone hoort inmiddels tot mijn standaarduitrusting'

Ook een smartphone hoort inmiddels tot Karins' standaarduitrusting. 'Sinds ik die heb, maak ik wel minder gebruik van mijn laptop. Maar voor online behandeling vind ik de laptop toch een stuk handiger dan mijn telefoon. Je moet bij opdrachten best veel tekst invullen en dat werkt op een smartphone toch een stuk onhandiger.’

Om cliënten te ondersteunen bij het videobellen, is het voor cliënten zonder computer mogelijk een laptop van de instelling te gebruiken en is er een cliënten servicedesk beschikbaar. Ook helpt de instelling bij de opstart van videobellen: een ervaringsdeskundige en een medewerker van Minddistrict zorgen dan dat videobellen goed werkt. Ook Karin maakt gebruik van videobellen. 'In het begin is er iemand van Minddistrict bij me langs gekomen om het programma daarvoor te installeren. Die persoon was heel vriendelijk en correct, maar toch vond ik het wel een beetje een inbreuk op mijn privacy om iemand anders iets op mijn laptop te laten installeren. Dat voelde niet prettig.’

emotie

Niet altijd even makkelijk

‘Het computerprogramma dat wordt gebruikt, vond ik makkelijk onder de knie te krijgen. Maar het lukt niet altijd even goed om videoverbinding te leggen met de computer van mijn behandelaar. Soms is er geen beeld. Op andere momenten gaat de 'telefoon' niet over en hoor je niet of je hulpverlener je probeert te bereiken. Dat is lastig, want dan moet je echt achter je scherm wachten tot de verbinding lukt en je kunt opnemen.’

‘Ik vind videobellen een goede manier om contact te houden. Het scheelt mij en mijn hulpverlener echt veel reistijd. Het voordeel is dat je makkelijk een kort contactmoment hebt, maar sommige gesprekken zijn praktischer of gewoon prettiger om 'live' te voeren. Ik zie het dus echt als een aanvulling, maar zeker niet als een vervanging.’

Meer weten?

Lees verder in één van de andere blogs en nieuwsberichten, of neem contact met ons op.