We hoeven niet te weten wie je bent!

We willen alleen maar weten hoeveel mensen onze website bezoeken. Maar als je wilt kun je dat weigeren.
Lees hier meer over onze cookies.

Nieuws & Blogs

'Pas als je ehealth uitprobeert, weet je of het bij je past'

adrie de leeuw, POH-GGZ

Adrie de Leeuw is werkzaam als POH-GGZ bij BV Zorg Oude IJssel. Hij werkt al bijna 40 jaar in de psychiatrie, waarvan de laatste 12 jaar als POH-GGZ. Adrie heeft als SPV ervaring in de ouderen-, volwassenen- en jeugdpsychiatrie. Een jaar geleden is hij ehealth gaan gebruiken in zijn dagelijks werk en inmiddels is hij overtuigd van de mogelijkheden. Minddistrict sprak met Adrie en vroeg hem naar zijn ervaring met het inzetten van digitale interventies in zijn werk.

Wat vind je het grootste voordeel van ehealth?

‘De mogelijkheid om mensen actiever te maken vind ik een groot voordeel. Met ehealth motiveer je cliënten om zelf aan de slag te gaan. Ze hebben zelf de informatie en opdrachten waar ze mee aan de gang kunnen. En ze kunnen dat nu ook op andere tijden dan die 1 keer in de week bij mij. Bij sommige cliënten merk ik dat zij door ehealth wel de verandering kunnen maken, waar dat niet kon met eens per week een afspraak.’

“Bij sommige cliënten merk ik dat zij door ehealth wel de verandering kunnen maken, waar dat niet kon met eens per week een afspraak.”

Wat maakte dat je ehealth wilde proberen?

‘Ik ben geïnteresseerd in nieuwe ontwikkelingen. Dus toen BV Zorg Oude IJssel een jaar geleden ehealth wilde implementeren en geïnteresseerden zocht, heb ik mij aangemeld. Ik was benieuwd en heb de training gevolgd die Minddistrict aanbood. Met dat soort dingen zit ik graag aan de voorkant van de ontwikkeling. Ik vind het leuk om iets nieuws uit te proberen en te kijken wat het precies is.

Ik wist eerst niet goed wat me te wachten stond. Ik ben niet heel handig met de computer, dus ik was benieuwd hoe het zou gaan. Hoewel ik ook sceptisch was, o.a. door het verminderen van het fysieke contact, wilde ik er toch mee aan de slag. Ik dacht: pas als ik ehealth zelf uitprobeer kan ik er een oordeel over hebben. En alleen dan weet ik of het wel of niet bij me past.’

ehealth Thuis in je eigen tijd en omgeving aan de slag

En hoe begon je dan met ehealth?

‘Eerst kregen we een training waarin werd uitgelegd hoe het Minddistrict platform werkt en waar we konden oefenen. Daarna ben ik het gewoon gaan doen. Ik ben het cliënten gaan aanbieden en leerde zo zelf ook steeds meer. Het verschilt natuurlijk per hulpverlener wat je fijn vindt. Ik leer graag door te doen. Anderen kozen ervoor om zich eerst de programma’s eigen te maken en ze daarna pas aan te bieden. Volgens mij kan het allebei en moet je doen wat er bij je past.

Fijn is dat ik van cliënten terug krijg dat ze het leuk vinden. Ehealth is voor hen een prettige manier om meer informatie in hun eigen tijd te kunnen lezen. De psycho-educatie modules ervaren ze als positief; de tekst is duidelijk. Voor mensen met paniek- of angstklachten is het fijn om het om hun gemak te kunnen lezen.’

Wat waren de uitdagingen?

‘Ik vond vooral het schrijven van feedback lastig in het begin. Het kwam aan bod in de training van Minddistrict, maar het is ook een kwestie van je eigen stijl vinden. Je moet een manier vinden om zonder non-verbale communicatie positief te blijven en uit te blijven gaan van de competenties van de cliënt. Dat duurt even. En wat doe je bijvoorbeeld met mensen die niet reageren? Voor dit soort dingen heb ik regelmatig met de servicedesk gebeld om advies of uitleg te vragen.’

“Van tevoren dacht ik dat ehealth veel ruimte in mijn agenda zou innemen, maar dat is me erg meegevallen.”

Hoe heeft ehealth een plek in je dagelijks werk gekregen?

‘Van tevoren dacht ik dat ehealth veel ruimte in mijn agenda zou innemen, maar dat is me erg meegevallen. Ik heb het goed ingepland en dat werkt prettig. Ik heb met cliënten steeds afspraken van 45 minuten en ik plan nu standaard één van die 45 minuten in voor ehealth. In het begin kon ik in die tijd 2 cliënten feedback geven. Inmiddels ben ik wat meer bedreven en geef ik 3 cliënten feedback in diezelfde tijd.’

ehealth

Wat maakt Minddistrict geschikt voor de POH-GGZ?

‘Minddistrict is eenvoudig en zit logisch in elkaar. Ik ben niet heel handig met computers, maar zelfs ik snapte het snel. Ik ben ook nog geen cliënten tegengekomen die het systeem niet snapten. Daarnaast vind ik het prettig dat e-mailberichten over activiteiten in het platform niet te veel informatie geven. Er gaan geen namen of andere gegevens over de cliënt de ether in.

Ehealth past wat ook goed bij het stepped care model: je hoeft cliënten minder snel door te verwijzen en ze krijgen daardoor geen behandeling die zwaarder is dan nodig.’

Meer weten?

Wil je ehealth zelf ook proberen? Neem dan contact met ons op.

Wij krijgen regelmatig de opmerking dat dit soort ervaringsverhalen wordt gewaardeerd. We zijn daarom altijd op zoek naar nieuwe ervaringen van projectleiders, hulpverleners, ervaringsdeskundigen en cliënten. Wil jij je ervaringen delen? Laat het ons weten! Dan verschijnt misschien binnenkort jouw verhaal hier.