We hoeven niet te weten wie je bent!

We willen alleen maar weten hoeveel mensen onze website bezoeken. Maar als je wilt kun je dat weigeren.
Lees hier meer over onze cookies.

Nieuws & Blogs

Videobellen: ervaringen uit intensieve zorgtrajecten

Videobellen ervaringen cliënt EPA

Gerry (niet haar eigen naam) is 64 jaar en woont in de omgeving Amsterdam. Ze heeft in haar leven al veel meegemaakt, zo heeft ze haar middelengebnruik onder controle gekregen. Wel slikt ze nog medicatie om grip te krijgen op haar gevoelens en gedachten. Sinds een jaar heeft Gerry videobelcontact met haar behandelaar. Wat zijn haar ervaringen?

'Cliënten met een ernstig psychische aandoening volgen vaak langdurige en intensieve zorgtrajecten,' vertelt Gemma Nijboer, projectleider bij GGZ inGeest. De instelling werkt juist bij mensen die intenstieve begeleiding nodig hebben met videobellen. 'Door middel van videobellen kunnen we de zorg die cliënten nodig hebben doeltreffend en ook efficiënt bieden'. Contactmomenten vinden nu bijvoorbeeld om en om plaats met een face-to-facegesprek en via videobellen. Zo ook bij Gerry, die onder behandeling staat bij GGZ inGeest.

Wat dacht je toen je voor het eerst over videobellen hoorde?

Het videobellen was destijds helemaal nieuw voor mij. Ik had bijvoorbeeld nooit eerder geskyped ofzo, wel was ik actief op Facebook. Toen videobellen werd aangeboden vond ik het wel erg spannend, maar na te hebben geoefend lukte het mij om een videobelgesprek te voeren. Ik had bijvoorbeeld geen moeite met het vinden van de knopjes die nodig zijn om te videobellen.

Illustratie van mensen die aan het videobellen zijn

Wat is het verschil met 'gewone' gesprekken?

De gesprekken zijn niet anders, in principe verlopen die hetzelfde als een face-to-facegesprek met mijn behandelaar. Ik merk eerlijk gezegd geen verschil met een normaal huisbezoek. Het is net alsof mijn behandelaar, tijdens het videobellen, naast mij op de bank zit. Ik merk dat mijn hond, die tijdens de videobelgesprekken naast mij op de bank zit, de behandelaar ook via de webcam ziet en herkent.

Ik rook tijdens het videobellen rustig een sigaretje. Omdat mijn behandelaar zelf niet rookt, doe ik dat niet tijdens face-to-facegesprekken. Ook hoef ik voorafgaand aan een huisbezoek niet de rommel op te ruimen.

videobellen ervaringen cliënt

Wat vind je fijn aan videobellen?

Als ik acuut behoefte heb aan een gesprek, als het bijvoorbeeld minder gaat, dan kan ik direct contact met mijn behandelaar opnemen. Dat is voor mij een hele geruststelling. Tot dusver heb ik daar nog geen gebruik van gemaakt maar ik vind het wel erg prettig dat die mogelijkheid er is.

"Ik merk eerlijk gezegd geen verschil met een normaal huisbezoek"

Zelf heb ik niet zo’n prettige jeugd gehad en dat kan ik goed met mijn behandelaar bespreken. Dat doe ik weer niet zo snel in een face-to-facegesprek. Ik ben verslaafd geweest aan alcohol. Tijdens dagen zoals kerst en oudjaar heb ik het erg moeilijk, ik krijg dan de behoefte om weer te gaan drinken als ik alle reclames zie langskomen. Via videobellen hebben we in die periode meer contact gehad, zo werd ik in de gaten gehouden of ik niet weer verslingerd aan de fles zou raken. In die tijd was ik constant in een mineurstemming en daar heb ik nu geen last meer van.

Heb je nog tips voor anderen?

In de toekomst wil ik het ook blijven gebruiken. Ik krijg nu eenmaal niet veel visite, videobellen en internet geeft mij het gevoel dat ik toch onder de mensen ben. Ik ervaar het ook niet als minder persoonlijk. Zelf kan ik het contact met videobellen iedereen aanraden! Je bent rustig in je eigen omgeving en je kan doen en laten wat je wilt. Ik vind dat wel prettig.

Meer weten?

Wil je meer weten over videobellen in de zorg?

Vraag dan een demonstratie aan!
Of neem contact met ons op