We hoeven niet te weten wie je bent!

We willen alleen maar weten hoeveel mensen onze website bezoeken. Maar als je wilt kun je dat weigeren.
Lees hier meer over onze cookies.

Nieuws & Blogs

‘Digitaal communiceren is heel gewoon’

digitaal communiceren

Rob Faltin is psychotherapeut bij GGZ inGeest. Volgens hem hoort de computer er tegenwoordig helemaal bij, ook in de GGZ. ‘Digitaal communiceren met elkaar is heel gewoon. In de behandeling doe ik dat via beveiligde berichten of videobellen, naast de face-to-face- en telefonische contacten.’

In dit interview vertelt hij hoe online zorg onderdeel is van zijn dagelijkse praktijk. ‘Tegen collega’s zeg ik nog weleens dat het inmiddels echt 2016 is. Digitaal communiceren is onderdeel van het normale leven.’

Alle patiënten een online account

‘Ik bied al mijn patiënten een account op Minddistrict aan. En het gebeurt eigenlijk bijna nooit dat ik te horen krijg ‘nee, dat is niets voor mij’,’ vertelt Faltin. Bijna iedereen voert weleens online gesprekken. Het is goed om dat terug te laten komen in therapie, meent Faltin. ‘We communiceren anno 2016 meer en anders met elkaar dan 20 jaar geleden. Dat geldt ook voor hulpverlener en patiënt onderling. Communiceren is een belangrijke therapievaardigheid.’

’De berichtenfunctie is een uitkomst!’

Dat communiceren moet wel veilig gebeuren: ‘Gewone e-mail is niet geschikt om met je patiënt te praten over klachten of de behandeling. Daarom is de berichtenfunctie van het platform een uitkomst. Ik gebruik die functie voor van alles,’ vertelt Faltin. ‘Ik stuur diagnose en behandelplan op, lees van patiënten wat hun doelen zijn en tussendoor hoe het gaat, ik maak of bevestig er afspraken mee, wissel informatie uit of stuur relevante documenten op.’

'Gewone e-mail is niet geschikt om met je patiënt over klachten te praten'

Faltin maakt dus gretig gebruik van de berichtenfunctie. Maar wat is daar het voordeel van? Faltin: ‘Zo’n vinger aan de pols helpt om de beweging in de behandeling te houden. Je helpt je patiënt minimaal één keer in de week expliciet stil te staan bij het herstel.’

berichten

‘Ik zet ook modules in. En de ROM natuurlijk,’ voegt Faltin toe. ‘Maar alles in dienst van het einddoel. Voor mij blijft exposuretherapie wel de kern van mijn psychologische angstbehandelingen. Het platform ondersteunt die exposure en het herstel.’

Meer transparantie

Niet alleen is digitaal communiceren heel normaal, het maakt de behandeling ook transparanter, vindt Faltin. ‘Wanneer ik een intake doe, noteer ik direct alles in de computer. Dat scheelt echt erg veel werk. Nooit meer iets overtypen van een blocnote. En het is natuurlijk op die manier ook heel transparant voor mijn patiënt. Die kijkt direct mee met wat ik noteer. ‘Begrijp ik goed wat u bedoelt, klopt het zo?’ vraag ik dan. We zijn vanaf het begin samen actief aan de slag.’

Wensen

'Natuurlijk heb ik ook nog wensen. Waar ik naar uitkijk is goede spraakherkenning. Dan heb je zelfs het toetsenbord in sommige settings niet meer nodig. Of dat patiënten met 2 klikken selfies van hun succesjes en successen kunnen opsturen. Ja, dat zie ik wel zitten.'

Lees ook de rest van de serie

Dit interview is er één uit de serie over ehealth bij GGZ inGeest. Andere artikelen zijn:

Zelf proberen?

Wil je zelf de berichtenfunctie proberen, of juist de rest van het platform bekijken? Vraag een demo aan