We hoeven niet te weten wie je bent!

We willen alleen maar weten hoeveel mensen onze website bezoeken. Maar als je wilt kun je dat weigeren.
Lees hier meer over onze cookies.

Nieuws & Blogs

Interview ervaringsdeskundige GGZ inGeest

Interview ervaringsdekundige GGZ inGeest 'Ik ga naar de mensen toe, met een laptop onder mijn arm,' vertelt Sandra Waterval. Sandra werkt als ervaringsdeskundige bij GGZ inGeest. Deze GGZ-instelling maakt al lange tijd gebruik van het ehealthplatform van Minddistrict in de begeleiding en behandeling van mensen met psychische problemen. En met name het onderdeel videobellen van dit platform wordt ingezet bij mensen met een Ernstige Psychiatrische Aandoening (EPA).

Sandra begeleidt cliënten die hun eerste stappen op het ehealthplatform zetten. 'Mensen die zelf geen computer hebben krijgen een laptop in bruikleen om ook online therapie te hebben. Ik kom dus als het ware met een cadeautje binnen, en dat werkt eigenlijk altijd goed,' vertelt ze. 'Het geeft direct contact, en ik denk dat mensen in hun eigen vertrouwde omgeving de dingen wat sneller oppakken.'

Verschil in computervaardigheden

Sandra merkt op dat er een groot verschil bestaat in de computervaardigheden van cliënten. 'Sommigen zijn al gewend om webwinkels te gebruiken, of allerlei informatie op het internet op te zoeken. Die hoef ik vaak weinig meer te vertellen. Ze pikken het gebruik van het platform snel op. Want ingewikkeld is het niet als je een beetje met een computer of tablet overweg kan. Dan wijst het zich eigenlijk vanzelf.'

Aan de eigen keukentafel

'Er zijn ook mensen die echt hun eerste stappen op internet zetten, of zich onzeker voelen op de computer,' legt Sandra uit. 'Dan moet je toch wel wat meer meer uitleggen en laten zien.' Ze meent dat het helpt dat ze dan bij mensen thuis aan hun eigen tafel zit om te laten zien hoe het werkt. 'Ik kan beter checken of alles wel duidelijk is. En ik heb over het algemeen snel contact, omdat ik praat uit eigen ervaring, als ervaringsdeskundige. Dat werkt toch heel anders dan bij hun vaste behandelaar.'

Praktisch op weg

‘De behandelaren moet ik trouwens ook regelmatig op gang helpen hoor,' lacht Sandra. Ze vertelt dat behandelaren een flinke werkdruk hebben. 'Daardoor kunnen ze vaak niet de tijd vinden om een nieuwe module te bekijken, of eens wat uit te proberen. En dan is het voor hun ook heel handig dat ik ze bij kan praten en even snel praktisch op weg kan helpen.'

slaapproblemen

Begeleiding en herstel

‘Graag zou ik meer tijd stoppen in begeleiding van patiënten naar de herstelmodules. Daar ligt toch mijn hart,' vertelt Sandra. 'Door een deel van je behandeling online te doen op het moment dat het je zelf het beste uitkomt, neem je in feite al meer regie. En dat is een van de belangrijke pijlers van herstel. Het stimuleert je om actiever te worden. En dat ik daar een bijdrage aan kan leveren, vind ik fantastisch.’

Belang van bereikbaarheid

Wat is in het werk van Sandra nu het belangrijkst voor cliënten? 'Bereikbaar zijn,' antwoordt ze direct. 'Ook na die eerste introductie mogen mensen me altijd mailen of een bericht sturen op het platform. Want als mensen vastlopen, bestaat de kans dat ze het niet meer oppakken. Weet ik zelf de oplossing niet, dan weet ik vaak wel de goede weg te vinden. En uiteraard is er altijd de ondersteuning van de helpdesk.'

'Wat mij nou typeert? Ik vergelijk mezelf vaak met een bruggetje: via mij zetten mensen hun eerste stappen op het platform. Het is altijd weer fijn om te zien als dat mensen lukt, als ze bijvoorbeeld voor de eerste keer videobellen. Vooral bij hen die misschien in eerste instantie bang waren.'

Meer weten over GGZ inGeest

Verder lezen over ehealth bij GGZ inGeest? Lees bijvoorbeeld:

Vragen?

Grote of kleine vragen, stel ze gerust! Neem contact met ons.