We hoeven niet te weten wie je bent!

We willen alleen maar weten hoeveel mensen onze website bezoeken. Maar als je wilt kun je dat weigeren.
Lees hier meer over onze cookies.

Nieuws & Blogs

Ervaringen van een cliënt: het verhaal van Suus

Cliëntervaringen ehealthSuus (30) kreeg vorig jaar last van slapeloosheid en angstklachten. Door de hulp van haar psycholoog en het gebruik van ehealth gaat het nu een stuk beter. ‘Mede door ehealth toe te passen heb ik mezelf een nieuwe manier van denken aangeleerd.’

Kun je jezelf voorstellen?

‘Ik ben Suus en ik werk als juf in groep 1 en 2. Samen met mijn vriend woon ik in het oosten van het land. Ik lees graag en houd van koken.’

Wat was precies de reden dat je vorig jaar in therapie ging?

‘Vorig jaar Kerstmis ging het niet goed met me. Ik voelde me continu gespannen en kreeg daardoor slaapproblemen. Waarom ik zo gespannen was, wist ik eigenlijk niet.

Zelf had ik niet het idee dat mijn werk heel veeleisend was. Het feit dat ik slecht sliep, maakte mij alleen maar gespannener en angstiger. Van de huisarts kreeg ik slaappillen. Hoewel ik toen beter sliep, ging dat gespannen gevoel niet weg. Daarom ben ik uiteindelijk naar een psycholoog gestapt.'

Stelde je hulpverlener toen direct voor om met ehealth te gaan werken?

Eigenlijk wel. Zelf had ze er ook nog nooit mee gewerkt. Tijdens de eerste sessie vroeg ze mij al of ik dit samen met haar uit wilde proberen. Ik was een beetje haar ‘proefkonijn’. Dat ze mij hiervoor uitkoos, had te maken met mijn leeftijd. Ik ben relatief jong en jonge mensen zijn er over het algemeen al aan gewend om in hun dagelijkse leven veel met de computer en smartphone doen. Dat vond zij een fijne start.

Leek je dat gelijk een goed idee?

'"Waarom niet?", dacht ik. Ik had via mijn broer wel eens van ehealth gehoord. In grote lijnen wist ik dus wel wat het inhield.’

Welk deel van je behandeling kon je online volgen?

‘Ik heb een slaapdagboek bijgehouden in de app. Ook heb ik de module Gegeneraliseerde Angst gevolgd. In het slaapdagboek moest ik elke ochtend in de app invullen hoeveel uur ik precies had geslapen en hoeveel uur ik had wakker gelegen.

Door dit in te vullen kwam ik erachter dat ik eigenlijk beter slaap dan ik zelf dacht. Ik had de neiging alleen te focussen op de nachten dat ik niet tot weinig sliep. In de module deed ik cognitieve oefeningen waarin ik leerde toetsen of deze focus wel reëel was. Ik kwam er achter dat de gedachte dat ik altijd slecht slaap niet realistisch is.

Door meer te denken aan de nachten waarin ik wel goed slaap, heb ik meer zelfvertrouwen gekregen werd de angst voor het niet kunnen slapen beetje bij beetje minder. Hierdoor slaap ik uiteindelijk weer beter.'

Welke verwachtingen had jij van ehealth toen je eraan begon?

‘Ik had niet echt specifieke verwachtingen van ehealth. Wél van de therapie. Ik dacht van tevoren dat ik door de therapie allerlei nieuwe inzichten zou krijgen die mij zouden helpen te herstellen. Dat bleek niet zo te zijn. Tijdens de cognitieve oefeningen die ik deed, leerde ik om mijn eigen gedachten uit te dagen. Ik ontdekte langzamerhand dat de waarde hiervan hem zit in de herhaling. Door het te blijven doen maak je dit steeds meer je eigen en gaat het gemakkelijker.’

Heeft ehealth daarbij geholpen?

‘Ik denk het wel. Door de modules van ehealth werd ik echt gedwongen om ook buiten de sessies met mijn psychologe met mijn klachten aan de slag te gaan. Natuurlijk is dat altijd de bedoeling. Maar door ehealth moest ik dat wel heel serieus te nemen. Mijn psychologe las mijn huiswerk voor de volgende sessie, dus ik wilde dit wel graag gedaan hebben.

Bovendien werd ik door die oefeningen van Minddistrict gedwongen mijn gevoelens en gedachten op te schrijven. Hierdoor was ik in ieder geval één keer per week een uurtje actief met mijn eigen gedachtenpatroon bezig.’

Wat vond je fijn aan ehealth?

‘Ik vind het heel fijn aan ehealth dat je zelf met je problemen aan de slag kan op een moment dat jij het wil. Ik deed het vaak op een moment dat ik me rot voelde. Alleen al door er mee bezig te zijn werden de stress en de angst die ik op dat moment voelde minder.’

Wat had je graag anders gezien in het online gedeelte van je behandeling?

‘Van mij mag het slaapdagboek in de app nog verbeterd worden. Ik vond het jammer dat mijn slaapdagboek alleen mijn slaapefficiënte liet zien. Ik had het wel fijn gevonden als ik ook had kunnen zien hoeveel uur ik per nacht en per week sliep. Meer informatie over mijn slaapgedrag was dus welkom geweest.’

*Op verzoek van de cliënte is de naam Suus gefingeerd.

Benieuwd naar de mogelijkheden van online zorg voor psychische klachten? Neem een kijkje in onze catalogus

Bekijk ook het filmportret dat Minddistrict maakte van twee cliënten